Ορνιθοπανίδα
Κατά τόπους και κυρίως έξω από τις κατοικημένες περιοχές υπάρχουν καλάμια, βούρλα και ψαθιά όπου συναντάμε αρκετά αμφίβια, ερπετά και υδρόβια είδη πουλιών. Στις όχθες του ποταμού φυτρώνουν κυρίως λεύκες και πλατάνια ενώ στις παρόχθιες περιοχές υπάρχει θαμνώδης βλάστηση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εδώ συναντάμε και κάποια αρπακτικά, με συνηθέστερο είδος τη Γερακίνα και το Βραχοκιρκινέζι.
Στα ρηχά νερά ψαρεύουν κατά περιόδους ερωδιοί όπως ο Μικροτσικνιάς και ο Λευκοτσικνιάς, αλλά και Αλκυόνες, ενώ στα βαθύτερα βουτούν οι Νερόκοτες, οι Φαλαρίδες, τα Νανοβουτηχτάρια οι Νεροκοτσέλες και κατά περίπτωση κάποιες Πρασινοκέφαλες πάπιες.
Η θαμνώδης βλάστηση στα κομμάτια της κοίτης που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης είναι καταφύγιο για μικροπούλια (Κοκκινολαίμης, Σουσουράδες, Σπίνοι, Κοτσύφια, Τσίχλες) κυρίως την περίοδο του χειμώνα. Στα δέντρα γύρω από τις όχθες στο νότιο κομμάτι και κοντά στη συμβολή του Ληθαίου με τον Πηνειό φωλιάζουν ερωδιοί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο συνηθισμένες είναι οι φωλιές τους στα δέντρα των οχθών του παρακείμενου Πηνειού.
Σε συστάδες από ιτιές στη συμβολή της τεχνητής κοίτης του Ληθαίου με τον Αγιαμονιώτη υπάρχει αποικία κορμοράνων που ψαρεύουν στα νερά του.



